دوران بارداری یکی از مهمترین و حساسترین دورانهای زندگی مادران محسوب می شود.گذراندن این دوران در آرامش و سلامت مادر و نوزاد ملزوم به آگاهی و مطالعه بیشتر والدین و دانستن مراقبت های دوران بارداری می باشد.
پس اگر قصد بارداری دارید یا باردار هستید این مقاله را مطالعه کرده و مراقبت های دوران بارداری را تحت نظر یک پزشک متخصص و متبحر شروع نمایید.
از آنجایی که مراقبت های دوران بارداری بسیار اهمیت دارد و به طور کلی طول دوره بارداری به سه دوره سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم تقسیم بندی می شود. ۱۳ هفته نخست بارداری، سهماهه اول را میسازد.
ابتدا ورود به این دوران منحصر به فرد و زیبا را به شما تبریک می گوییم.
1- در این دوره پس از مثبت شدن آزمایش بتا HCG بایستی با مراجعه به متخصص زنان و زایمان و انجام سونوگرافی برای فرد از داخل یا خارج رحمی بودن بارداری اطمینان حاصل شود.در صورت خارج رحمی بودن بارداری باید هرچه سریعتر اقدامات لازم صورت گرفته و بارداری خاتمه یابد
2-هفته هفتم بارداری بایستی حتما قلب جنین با سونوگرافی بررسی شود؛در صورت تشکیل شدن قلب جنین آزمایش های روتین بارداری توسط متخصص زنان و زایمان برای مادر تجویز می شود.ای آزمایشات شامل:
آزمایش تیروئید، آزمایش دیابت، گروه خون و …
3-هفته دوازدهم بارداری سونوگرافی NT
در سونوی NT ، با اندازه گیری چین پشت گردن ( فضای شفاف پشت گردن ) و استخوان بینی ریسک ناهنجاری کروموزمی و ژنتیکی بررسی می شود . ضخامت بیش از حد نرمال در این ناحیه از اولین نشانه های نقایص مادرزادی مانند سندرم داون است نتایج آزمایش و سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول بارداری ، معمولا مشخص می کند مادر باردار در کدامیک از گروه های پرخطر یا کم خطر قرار دارد . چنانچه مادر بارداری در گروه پر خطر باشد ، پزشک سریعا درخواست آزمایشات تشخیصی می کند مانند آمنیوسنتز یا نمونه برداری از پرزهای جفت
برای اینکه بتوانید با علامتها و نشانههای حاملگی در هفتههای نخست کنار بیایید، خوب است که نگاهی به نکات زیر درباره مراقبت های دوران بارداری داشته باشید:
برای مقابله با حالت تهوع و استفراغکردن از زنجبیل و بابونه استفاده کنید.
مصرف ویتامین B6 هم راهی برای کنترل وضعیت تهوع و استفراغ است.
برای اینکه گرفتگی پاهایتان بهبود پیدا کند هم از مواد حاوی منیزیم و کلسیم غافل نشوید.
از سبوس گندم و مکملهای فیبری برای جلوگیری و درمان یبوست کمک بگیرید.
رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش منظم در تمام دوران بارداری مهم است. با این حال، از همان ابتدا و در نکات مراقبت های دوران بارداری به آن نگاه ویژهای داشته باشید. تمام مواد مغذی را در رژیم غذاییتان بگنجانید و هر روز فعالیت داشته باشید. اگر به مشکلاتی نظیر دیابت بارداری دچار هستید هم حتماً به پزشک مراجعه کنید
از هفته 14 ام تا 28 ام سه ماهه دوم بارداری محسوب می شود،بهتر است دو یا سه هفته یکبار مادر به پزشک مراجعه نماید معمولا گفته می شود که سه ماهه دوم بارداری برای مادران راحت تر از سه ماهه اول می گذرد
سه ماهه دوم بارداری، زمانی است که احساس تهوع، خستگی و استفراغ به تدریج کاهش مییابد. در این مرحله، فرد به مرور انرژی از دست رفته خود را بازمییابد. به علاوه، احتمال سقط جنین نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند. به این ترتیب، در این دوره، خانمهای باردار از لحاظ روحی و جسمی در وضعیت به مراتب بهتری قرار دارند. این امر، در افزایش میل جنسی آنها به شدت موثر خواهد بود.
همچنین با توسعه پیدا کردن رحم ،ممکن است علائمی مثل
از داروهایی که در این دوره از بارداری حتما بایستی مصرف گردد؛ از هفته شانزدهم بارداری قرص آهن و ویتامین برای فرد تجویز می شود. مصرف قرص فولیک اسید تا هفته بیستم بارداری ادامه پیدا می کند و پس از این زمان دیگر نیازی به مصرف این دارو نخواهد بود.
آزمایش غربالگری سه ماهه دوم در هفته شانزده تا نوزده بارداری باید انجام شود،همچنین سونوگرافی آنومالی و بررسی طول دهانه رحم در هفته هجده تا بیست ام انجام می شود
از هفته ۲۸ام بارداری تا هفته ۴۰ام آن هم سهماهه سوم را تشکیل میدهداین دوره از حاملگی هم از نظر جسمانی و هم عاطفی، بار سنگینی روی مادر ایجاد میکند. برای همین مطالعه درباره این وضعیت از اهمیت زیادی برخوردار است.
از هفته سی و دوم تا سی و ششم: هر دو هفته یکبار
از سی و شش هفته تا چهلمین هفته دوره بارداری: حتما بایستی هر هفته یکبار به پزشک مراجعه شود